Tutustu saamelaiseen kulttuuriin saamelaismuseo Siidassa

Tutustu saamelaiseen kulttuuriin saamelaismuseo Siidassa

Suomessa on runsaasti mielenkiintoisia museoita, joissa riittää katseltavaa. Lapissa lomalla olevat voivat lähteä tutustumaan upeaan saamelaismuseo Siidaan. Siida kertoo niin saamelaisten kulttuurista kuin pohjoisen luonnosta. Luonto on ollut kautta aikojen suuri tekijä pohjoisessa. Luonnosta on saatu niin rakennusmateriaalia koteihin kuin myös ruokaa, ja ihmiset Lapissa elävät vieläkin pitkälti samalla tavalla. Metsästäminen on keino saada ruokaa pöytään ja myös kalastaminen on tärkeässä roolissa.

Niin entisaikojen metsästys- kuin kalastuskeinoihin pääsee tutustumaan Siidassa. Saamelaismuseon lisäksi Siida on siis myös luontokeskus. Se sijaitsee loistavalla paikalla Inarissa. Inariin voi lähteä lomailemaan, sillä siellä riittää paljon muutakin tekemistä. Toisaalta Inariin taas pääsee helposti jokaisesta ilmansuunnasta, joten Siidaan saapuminen on todella helppoa.

Vaihtuvia näyttelyitä ja paljon muuta

Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidassa on koko ajan vaihtuvia näyttelyitä. Näyttelyiden osalta teema on kuitenkin selkeä. Kaikki näyttelyt liittyvät tavalla tai toisella saamelaiseen kulttuuriin ja monesti nimenomaan saamelaiseen taiteeseen. Saamelaisten taide on nimittäin aivan omanlaisensa. Päänäyttely Enâmeh láá mii párnááh on pysyvä. Kyseinen näyttely tuo ilmi, kuinka saamelainen kulttuuri ja luonto ovat vahvasti kytköksissä toisiinsa.

Vuodesta 2021 lähtien Siidassa on ollut myös vaihtelu näyttely, joka kertoo ympäristöystävällisestä tavasta rakentaa. Saamelaiseen kulttuuriin on siis pyritty tuomaan jotain modernia perinteisen rakentamisen rinnalle. Kyseisen näyttelyn nimi on Zero Arctic ja se on yhä edelleen nähtävissä Siidassa. Kyseessä on eräänlainen tutkimushanke, jossa on siis pyritty nimensäkin mukaisesti tuomaan ympäristöystävällisyyttä perinteisen rakentamiskulttuurin rinnalle.

Saamelaismuseo ja Luontokeskus Siidassa on myös ulkomuseo. Ulkomuseossa on mahdollista tutustua pieniin yksityiskohtiin, kuten esimerkiksi metsästyksessä käytettyihin ansoihin. Myös vanhoja ahkioita ja muita kotitalouksien käytössä olleita tavaroita on nähtävillä ulkomuseossa. Erityisen hienoa Siidassa on myös se, että siellä voi tutustua kokonaisiin pihapiireihin. Pirteissä ja ulkorakennuksissa vierailemalla saa käsityksen siitä, miten Lapissa on eletty aikoja sitten. Kaikki rakennukset ovat edelleen hyvässä kunnossa ja niissä pääsee aistimaan sitä, millaista arki on ollut ja kuinka tiiviisti saamelaiset perheet ovat asuneet yhdessä.

dante