Museot

Museot

Uppoudu historian pyörteisiin museoissa

Museot ovat paikkoja, joihin kannattaa todella tutustua huolella pienen tai kauemmankin aikaa vievän vierailun merkeissä. Museot jaetaan kulttuurihistoriallisiin, luonnontieteellisiin ja historiallisiin museoihin.

Käytä museokorttia

Museokortti on pääsylippu hienoihin kulttuurielämyksiin, kuten erilaisiin näyttelyihin, eli käytännössä siis yli 300 suomalaiseen museoon etelästä pohjoiseen. Museokortilla voi ilahduttaa itseään tai ystäviään, ja sen voimassaoloaikaa voi jatkaa kätevästi verkossa.

Suomen historia ja perinteinen suomalainen elämäntapa sekä ensimmäiset rahat, joulukattaukset, kansallispuvut ja suomalaisuuden alkujuuret ovat museoissa näkyvästi esillä. Museoissa voi kiertää ja katsella yksin tai ystävien kera. Suosittu tapa on myös osallistua opastetulle museokierrokselle, jossa opas kertoo taidenäyttelyn esineistä tai tauluista esillä olevan teeman mukaan.

Museoon kannattaa laittaa mukavat jalkineet jalkaan, jotta jaksaa perehtyä kiehtoviin tauluihin ja esineisiin. Iäkkäämpien museoiden lattiat saattavat olla jossain määrin kovia, jotta ne kestäisivät paremmin kulutusta. Nykyään saattaa törmätä kuitenkin museoon, jossa saattaa olla jopa uudehkot ja mukavan tuntuiset laminaattilattiat. Museot ovat aina vetäneet väkeä puoleensa sukupolvesta toiseen, sillä ne ovat kuin avattu ovi menneeseen aikaan.

Museoiden tulevaisuus

Museoita on joskus verrattu kirjastoihin. Molemmissa on tarjolla historiaa, nykyaikaa ja tietoa, joka ei saa milloinkaan kadota. Molemmat paikat tallettavat ja esittelevät ihmisen luomaa luovaa tuotantoa.

Valtakunnalliset museopäivät ovat tapahtuma, jossa mietitään muun muassa museoiden tulevaisuutta. Miten museoista saadaan luotua paikkoja, jotka ovat kiinnostavia myös tulevien sukupolvien mielestä?

Museoiden lumous ei varmasti häviä milloinkaan, mutta miten ne saadaan ikään kuin esiin kaiken muun tarjolla olevan ajanvietteen ja viihteen keskellä? Museoalan ammattilaisten ja museoista kiinnostuneiden henkilöiden pitäisikin kokoontua yhteen miettimään, miten museot voisivat palvella suomalaisia parhaiten myös tulevina vuosikymmeninä.

Käytännössä museoiden toimintaympäristö voisi laajentua enemmän, sillä digitalisaation myötä museotyö muuttuu ja kehittyy kaiken aikaa. Museoiden toimintakenttä on viime vuosina laajentunut entisestään, jolloin uudet ideat ovat aina tervetulleita. Museot tarvitsevat kuitenkin luonnollisest lisää rahoitusta erilaisten hankkeiden ja ideoiden toteuttamiseen.

Museoiden kävijämäärä on nykyään laajentunut kaikenikäisiin ja työpaikoilta sekä kouluista tehdään nykyään entistä enemmän tutustumiskäyntejä museoihin. Joidenkin museoiden yhteydessä toimivat kaupat sekä luonnollisesti myös pääsymaksu tuovat pientä tuloa museoiden toiminnalle.

Museoiden ydintehtävän ylläpitäminen

Kaiken kaikkiaan pitää muistaa, että museoiden ydintehtävä ei saa vaarantua. Museoissa oppii uutta ja maailmankuva voi avartua hetkessä entistä monipuolisemmaksi.

Positiivista on, että museoiden yhteiskunnallinen rooli ja arvostus ovat kaiken aikaa vahvistuneet. Museoiden nykyinen ja tuleva ydintehtävä esineiden, kokoelmien ja taideteoksien tutkimisen, tallettamisen ja esilläpidon pitää jatkua myös pitkälle tulevaisuuteen. Museot ovat aina olleet ja tulevat myös olemaan yksi kehittyvän yhteiskunnan vahvoista tukipilareista.

Yksittäisten museoiden pitkäaikainen ja laadukas tehtävä saa usein myös huomiota muun muassa Suomen museoliitolta. Museoliitto auttaa Suomen kaikkia museoita menestymään kouluttamalla museoiden henkilökuntaa ja edustamalla sekä kehittämällä että edustamalla kotimaista museokenttää.

Museoissa pureudutaan myös moniin ajankohtaisiin teemoihin tuomalla niitä näyttelyiden muodossa suurelle yleisölle. Kansainväliset uutuudet ja muut museo-alan kuulumiset halutaan aina tuoda myös museoissa vierailevien ulottuville. Suomen valtio on viime vuosina halunnut edistää kulttuuripalveluiden, kuten museoiden merkitystä suomalaisten hyvinvoinnin edistämisessä.

dante