Museot omistettu tapeteille

Museot omistettu tapeteille

Tapeteilla on pitkä historia, joten ei olekaan yllätys, että maailmalla on paljon museoita, jotka keskittyvät tapetteihin. Tapetit ovat olleet käytössä sisustuksessa satoja vuosia. Alun perin tapetit olivat rikkaiden etuoikeus. Tapetit eivät olleet ainoastaan tapa saada seinät esteettisesti miellyttävän näköiseksi, vaan tapetti oli hyvä eriste pitämään huone lämpimämpänä.

Taidetta tapetilla

Tässä artikkelissa esittelemme muutamia tapeteille omistettuja museoita. Heti ei ehkä tule mieleen, että tapeteille löytyy omia museoita, mutta tapetti on ollut tärkeä kodin elementti noin 1700-luvulta lähtien. Joskin jo tätä aikaisempia tapettejakin löytyy. Maailmalta löytyy mitä kauneimpia tapetteja ja nämä taideteokset ansaitsevat omat museonsa. Yllättävää ei myöskään ole, että ihmiset ovat kiinnostuneita näistä museoista, sillä monille tapetti on tärkein sisustuselementti, jonka ympärille luodaan haluttu tyyli. Nykyään onkin helppo saada kotiin mitä upeimpia tapetteja netin kautta. Verkkokaupasta löytyy tapetti kuin tapetti jokaisen makuun, joka onkin hienoa tässä aikakaudessa, että tapetti ei ole enää ainoastaan rikkaiden etuoikeus.

Ensimmäisenä esittelyssä on Saksan Kasselissa sijaitseva Cobe-museo. Museon 4800 neliötä täyttyy mitä upeimmista tapeteista. Tällä hetkellä museossa on esittelyssä noin 23 000 eri tapettia. Vanhimmat tapetit, mitä museosta löytyy, ovat 1500-luvulta. Tapetteja löytyy renesanssin, rokokoon ja barokin aikakausilta. Esillä on myös tapetteja tältä vuosikymmeneltä.

Ranskasta löytyy toinen museo, joka esittelee erilaisia tapetteja 1700-luvulta lähtien. Museo on nimeltään Musée du Papier Peint ja se sijaitsee Rixheimissa. Esillä olevat tapetit vievät vierailijan matkalle upeisiin maisemiin sademetsästä aavikkoon. Esillä on eri tyylejä edustavia tapetteja eri maanosista ja aikakausilta.

Kolmantena mainittakoon Victoria and Albert -museo, joka sijaitsee Lontoossa. Museo esittelee tapettien evoluutiota 1500-luvulta lähtien aina nykypäivään. Museolle onkin ollut tärkeätä löytää ja kerätä tapetteja, jotta tämä tärkeä pala historiaa ei katoaisi. Tapetti kun on aina ollut helppo vaihtaa, jonka myötä myös paljon historiaa ja taidetta on kadonnut ajan saatossa.

dante