Kehystys- ja sisusustusideoita Budapestin museoista

Kehystys- ja sisusustusideoita Budapestin museoista

Budapest on tunnetusti kulttuuria täynnä. Kaupungin lukuisat museot ja taidegalleriat kattavat monipuolisesti niin klassista kuin modernia taidetta, joista voi imeä inspiraatiota oman kodin sisustamiseen erilaisilla taidepeileillä ja tyylikkäästi kehystetyillä tauluilla. Kaupungin tunnetuimmat museot ovat uniikkeja arkkitehtonisia rakennuksia sisältäen hyvin mielenkiintoisia taide-esineitä ja historiallisia näyttelyitä.

Museoissa vierailu on pääasiassa hyvin helppoa. Suurin osa korkeatasoista museoista sijaitsee lähellä kaupungin keskustaa tai suurten pääkatujen varrella, joihin pääsee julkisen liikenteen avulla näppärästi. Vuonna 2020 Unkarin pääkaupunki Budapest onkin valittu Euroopan kuudenneksi parhaaksi talvilomakohteeksi. Tämä ei johdu hyvistä talviurheilumahdollisuuksista, vaan erinomaisesta kulttuuritarjonnasta, johon talvikausi on paras aika tutustua.

Useissa eri museoissa vierailevan kannattaa hankkia niin sanottu Budapest-kortti, jolla saa usein ilmaiseen tai reilusti alennetun hinnan pääsymaksuista lukuisiin museoihin. Lisäksi kortilla pääsee ilmaiseksi kylpylään ja voi käyttää julkista liikennettä täysin vapaasti. Pitkän viikonlopun kulttuurielämys tulee huomattavasti edullisemmaksi kolmen vuorokauden alennuskortilla ja tästä säästyy rahaa kaikkiin ihaniin sisustusostoksiin matkan innoittamana.

Unkarin kansallisgallerian taideaarteet hivelevät silmiä

Budapestin kaupungin halkovan Tonavan joen länsipuolella sijaitsee Unkarin kansallisgalleria. Galleriassa vierailun yhteydessä voi ihailla myös Budapestin linnaa, jossa Unkarin kuninkaalliset aikoinaan asuivat. Vuonna 2018 valmistuneen kansallisgallerian remontti laajensi näyttelytiloja, ja nykyään se esitteleekin huiman kirjon eurooppalaista taidetta 1800-luvulta alkaen. Erilaiset maalaustaideteokset ja hulppeat näyttelysalit suurine peileineen saavat myös sisustusintoilijat keksimään uusia ideoita omiin koteihinsa. Koristeellisia kehyksiä ja peilejä voi museovierailun jälkeen tilata BGA verkkokaupan laajasta valikoimasta, joka kattaa niin klassiset kuin modernit tyylisuuntaukset. Tämän jälkeen voi jokainen luoda omaan kotiin oman tyylikkään näyttelytilan.

Kansallisgallerian pysyvän näyttelyn ohella vaihtuvat näyttelyt esittelevät yleensä modernia unkarilaista taidetta. Kansallisgalleria antaakin hyvän läpikattauksen klassisesta maalaustaiteesta aina nykypäivän unkarilaisen taidekentän suuntauksiin. Samalla sisäänpääsylipulla pääsee ihailemaan sekä kansallisgallerian omistamien taideteosten näyttelyjä että vaihtelevia vierailevia näyttelyitä. Näyttelyiden taiteesta ja koristeellisista kehyksistä saa hyviä ideoita oman mieltymyksen mukaisiin sisustuskehyksiin, joita aiemmin mainitun verkkokaupan valikoimista löytyy runsaasti.

Vanhan taiteen museo vie historian maailmaan

MFAB eli Museum of Fine Arts on lähellä kuuluisaa Budapestin Sankarienaukion sijaitseva vanhaa taidetta esittelevä museo. Rakennus itsessään on hyvin näyttävä ja edustaa uusklassista arkkitehtuuria. Rakennus on valmistunut Unkarin valtion loiston aikana eli aivan 1900-luvun alussa ennen maailmansotia.

Laajoista museokokoelmista löytyvät Egyptistä löydettyjä antiikkiesineitä sekä kreikkalaisten ja roomalaisten imperiumien esineistöä ja taidetta. Lisäksi näyttelytiloissa voi ihailla veistostaidetta vuosien 1350-1800 väliltä ja Unkarilaista kansallistaidetta aina 1800-luvulle asti. Vaihtuvat näyttelyt ovat tuoneet maailmakulujen taiteilijoiden, kuten Rembrandtin ja Rubensin töitä yleisön nähtäväksi. BGA verkkokaupasta voit löytää julisteversion monista taideteoksesta, jonka voit tilata ja asettaa oman kodin seinälle muistoksi museovierailusta.

Budapestin kaupunginmuseon neljä kiehtovaa kohdetta

Budapestin kaupungin historiaan pääsee tutustumaan kaupungin ylläpitämissä museoissa:

  • Linnamuseo
  • Kiscelli museo
  • Budapest Galeria
  • Aquincum museo

Linnamuseo esittelee kaupungin historiaa arkeologisien löytöjen avulla sekä taide- ja kulttuurihistoriallisesti tärkeillä näyttelykokonaisuuksilla. Länsipuolella Tonavaa sijaitsee myös Kiscelli -niminen museo, joka esittelee kaupungin historiaa sisältäen eri aikakausien taidetta. Mielenkiintoinen erikoisuus on erilaisista kylteistä koostuva pysyvä näyttely, jossa yritysten ja ravintoloiden vanhat mainoskyltit kertovat eri aikakausien tarinaa. Kylteistä voi ottaa valokuvan ja teettää itselleen helposti tyylikkään julisteen BGA verkkokaupasta. Budapest Galeria keskittyy erikoiseen nykytaiteeseen nostaen kaupungin uusi taidevirtauksia ja nousevia taiteilijoita esille. Kaupungin historiaa Rooman valtakauden ajalta esittelee Aquincum museo. Tällä voi matkailija oppia ymmärtämään millaista elämä tuona aikana Budapestissä oli.

Yhteenveto

Budapest hemmottelee taidematkailijaa. Lukemattomat kohteet jäivät vielä esittelemättä, mutta niihin onkin hyvä tutustua suoraan paikan päällä heittäytymällä taiteen pariin valitsemalla viime hetkellä erikoisempia taidemuseoita vierailtavaksi. Niitä Budapestissä riittää.

dante