Tutustu suomalaisiin sotamuseoihin

Tutustu suomalaisiin sotamuseoihin

Kiinnostaako sinua Suomen tai Euroopan sotahistoria? Katsotko suosittuja sotaelokuvia tai luetko aitoon historiaan perustuvaa, jännittävää sotakirjallisuutta? Oletko koskaan vieraillut paikassa, jossa on nähtävillä nostalgisia lentokoneita ja jännittävää sotakalustoa? Useammassa museossa kunniakkaan maanpuolustuksen historian voi suorastaan aistia. Nostalgiset valokuvat puolestaan heräävät eloon niitä tarkkaillessa. Suomen lähihistoriasta kertovat sotamuseot ovat aina suosittuja matkailukohtieta.

Museoista on kattava esittely internetissä valokuvineen ja joskus myös upean 3D-virtuaaliesittelyn kera. Käytännössä aivan samoin kuin asunnonmyynnissä, jolloin kohteesta kerrotaan osoitteen ja rakennusvuoden lisäksi kaikki muu oleellinen virtuaaliesittelyineen ja valokuvineen. Museoiden esittely, samoin kuin turvallinen ja luotettava asunnon myynti, onnistuu nykyään mukavasti verkossa. Laadukas ja ajan hermolla oleva verkkosivusto elektra.fi palvelee käyttäjiään verkossa. Tutustu sivuston toimintaan ja käy vierailulla Suomen mielenkiintoisimmissa museoissa.

Maanpuolustuskorkeakoulun sotamuseo palvelee Helsingin Suomenlinnassa

Maanpuolustuskorkeakoulun kunniakas historia ulottuu vuoteen 1929, jolloin museo aloitti toimintansa. Ensimmäisinä toimintavuosina museon tehtävänä oli tallettaa ja esitellä Suomen vapaussodan aikaisia esineitä ja tapahtumia.

Suomen uljaassa pääkaupungissa, Helsingissä sijaitsee Maanpuolustuskorkeakoulun kiehtova sotamuseo, jossa vuosittain vierailee noin 100 000 kävijää Suomesta ja ulkomailta. Nykyään Maanpuolustuskorkeakoulun sotamuseo on tärkeä osa arvostettua maanpuolustuskorkeakoulua. Sotamuseon tehtävänä on toimia Puolustusvoimien keskusmuseona ja valtakunnallisena sotahistorian erikoismuseona.

Parolan Panssarimuseo palvelee Hattulassa

Parolan Panssarimuseo sijaitsee Kanta-Hämeen maakunnassa, Hattulassa. Museo tutkii, entisöi ja esittelee aitoa suomalaista panssaritorjuntajoukkojen kunniakasta historiaa. Parolan Panssarimuseo avattiin kesäkuussa 1961. Museon kokoelmissa on muun muassa panssarintorjuntatykkejä ja panssarivaunuja. Museotoimintaa ylläpitää vuonna 2003 perustettu Panssarimuseosäätiö yhdessä maineikkaan panssarimiesten ja panssarijääkäreiden oman maanpuolustusjärjestö Panssarikillan kanssa.

Parolan Panssarimuseon juhlavista näyttelytiloista löytyy kaksi lämmintä hallia, jossa esillä on panssarijoukoille kuuluvaa pienesineistöä. Aitojen univormujen lisäksi kokoelmasta löytyy arvokkaita jatko- ja talvisodassa vallattuja esineitä, kuten järeää sotakalustoa. Esillä on muun muassa sekä sotasaaliina hankittuja järeitä panssariajoneuvoja että myös erittäin harvinainen Sturmgeschütz III -rynnäkkötykki. Uusin ajoneuvo Parolan Panssarimuseossa on Leopard 2A4 panssarivaunu. Kunnioitusta herättävä ja legendaarinen neuvostotovalmisteinen T-26-panssarivaunu kuuluu museon suurimpiin harvinaisuuksiin. Kyseinen panssarivaunu oli ensimmäisen kerran esillä välirauhan vuosina järjestetyssä sotasaalisnäyttelyssä. Kyseinen entisöity panssarivaunu tuhottiin talvisodassa Suomussalmella.

Suomen ilmailumuseo palvelee Vantaalla

Pääkaupunkiseutu ympäristöineen tarjoaa nähtävää jokaiseen makuun. Suomen Ilmailumuseo on todella huikea paikka hyvien liikenneyhteyksien vieressä. Museosta löytyy nähtävää koko perheelle, eli aivan vauvasta vaariin ja mummoon asti. Suomen Ilmailumuseossa on esillä sekä harrastus-, matkustus- että tietenkin sotilasilmailua. Näytteillä on noin 70 erilaista lentokonetta, jonka lisäksi voi tutustua moniin lentämistä lähellä oleviin esineisiin, kuten potkureihin, moottoreihin, pienoismalleihin ja mittareihin. Suomen Ilmailumuseo perustettiin kesäkuussa vuonna 1972. Museo aloitti toiminnan Helsinki-Vantaan lentoasemaan kuuluvissa tiloissa, jossa museo toimi aina 1980-luvun alkuvuosiin asti. Suomen Ilmailumuseossa voi tutustua moottorilentokoneisiin, purjelentokoneisiin, ilmalaivoihin, ilmapalloihin, helikoptereihin sekä helikopterin ja lentokoneen välimuotoon autogiroon.

Kuhmon Talvisotamuseo palvelee Kainuun maakunnassa Kuhmossa

Kainuun maakunnassa sijaitseva Kuhmon kunta kutsuu vierailulle Kuhmon Talvisotamuseoon. Museossa voi tutustua sota-ajan karuun ja ikäviä muistoja jättäneeseen todellisuuteen. Museon jokaisesta huoneesta löytyy oma, koskettava teemansa. Aidon näköisten pienoismallien, valokuvien, äänitehosteiden ja esineiden avulla pääsee suoraan mukaan talvisodan kylmään ja ajatuksia herättävään tunnelmaan. Talvisotamuseon vitriineissä ja huoneissa löytyy runsaasti ajtuksia herättäviä teemoja, kuten pommitukset, siviilien evakuointi, haavoittuneiden hoito, rintaman hoito, erilaiset taistelutoimet ja loppujen lopuksi rauhan solmimisen jälkeen tapahtuva elämän uudelleen järjestäminen. Talvisodan päättymsen vuosipäivää vietetään Suomessa aina maaliskuun 13. päivänä. 13.3.1940. päättyi 105 päivää kestänyt talvisota. Vuonna 2020 talvisodan loppumisesta tuli 80 vuotta. Jokainen suomalainen arvostaa varmasti omalla tavallaan sotaveteraanien suorittamaa kunniakasta työtä, jonka ansiosta Suomi on nykyään yksi maapallon parhaimmista paikoista asua ja elää. Poikkea sinäkin vierailulle Suomen sotamuseoihin ja arvostuksesi itsenäistä Suomea kohtaa kasvaa varmasti entisestään.

dante